#201, 139 Jahamun-ro, Jongno-gu, Seoul Korea

Tel: 82-2-306-1416

Contacts : shelterforsoul@gmail.com

Campaign

: www.shelterforsoul.org

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Air Castle

Yulia Malkova, Grigory Pisarenko, Alexander Belik / Russia

 

Describe a marginalized person you choose.

  • Age  24

  • Sex  Male

  • The person’s major condition you are trying to deal with.

1. Has light phobia of closed and limited spaces.

2. Experiences discomfort in the noisy and crowded places.

3. Ready to overcome his fears.

  • Describe the design intent for the chosen person.

1. Inner bamboo stalks and outer glass help person feel protected from the environment and b

be close to the nature at the same time.

2. The person can regulate the view direction and openness of the pavillion moving the bamboo stalks depending on the state of the soul.

3. The pavilion provides some kind of contact therapy, meaning that regulation the density of bamboo stalks the visitor can create controlled problematic conditions and try to overcome them.

Design Statement

In this competition we designed the shelter for soul for people with mild phobias such as claustrophobia and agoraphobia. We chose this group, because many people around the world suffer from this disease. Such people experience too much anxiety and our shelter would help them to find the pacification and also could be some kind of contact therapy.
 

At first glance, it seems unusual, that the same pavilion is suitable for two opposite categories of people: the first are afraid of closed spaces, while the second are afraid of open ones. To provide comfort and therapy for both groups we designed cylindrical volume embedded into glass parallelepiped. External parallelepipedal volume being a physical shelter from the one hand, saves
the link between the visitor and nature from the other. Internal cylinder is made of the system of round guides in which bamboo stalks are placed. Moving the stalks the visitor can control their density, that allows to get panoramic view of the surrounding landscape, maintaining the privacy of the visitor and creating a cozy corner for the soul. The idea of the therapy is in flexibility of this volume: visitor can regulate the openness of the space depending on state of soul.

 

The construction of the shelter is modular, which makes it easy to adapt it to different local conditions. The montage can be carried out at the factory or in the field. The construction has continuous footing on which the slab is based. It is installed on a glass fence with openings. The upper glass plane has a hole to which the circular guides are attached. The same guides are attached to the slab. Bamboo stalks are placed in the guides. The detailed images of mount assembly is presented in the panel.
 

Continuous footing of pavillion have minimal impact on underlying surface. The facility is made of environmental-friendly materials. The parallelepiped is made of light transparent glass structures. It creates more intimate space on the one hand, and open space attracting people from the other. The floor as well as the wall of the cylinder is covered with bamboo, which can be easily replaced by alternative plants or material. There is also white pebble on the floor for the drainage. In the evening, the module is illuminated by solar energy, accumulated in the batteries. Street furniture is also provided inside.