#201, 139 Jahamun-ro, Jongno-gu, Seoul Korea

Tel: 82-2-306-1416

Contacts : shelterforsoul@gmail.com

Campaign

: www.shelterforsoul.org

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Third Nature

Veerasu Sae-Tae / Netherland

Describe a marginalized person you choose.

  • Age   a 43-year-old mother with family lives in Ghazipur villagers next to the landfill.

  • Sex   Female

  • The person’s major condition you are trying to deal with.

1. A mother owes a house small in the informal settlement in the Ghazipur village near the Ghazipur
landfill site which has the height of a 17-story building.

2. She lost her sons, who were ragpickers from the site, make their living by selling what they found to
the informal recycling industry.

3. The landfill intoxicated and polluted the air and water to the village. This massive hazardous dumpsite is not
well regulated. The waste management problem seems to be an issue which requires attention from the
Indian government as the mountain of trash keeps expanding.

  • Describe the design intent for the chosen person.

1. 1. The Shelter act as a memorial of a mom who lost their sons at the landfill. The passage inside is full of light and shadow made from the plastic bottles as a symbol of our waste consumption.

2. The design aims to illustrate the living conditions of the minority of the Ghazipur villagers which then using it as a didactic model to raise the awareness of people of their daily consumption and waste generation.

3. The design concept is trying to construct a journey of experience for an individual soul. As one walks through the plastic container surrounding on both sides where they could barely see and walk.

4. After exiting the shelter, one may be more conscious of how he can reduce the amount of plastic and waste consumption. The memorial of strategic lost of souls could inspire and guide other more souls.

 

Design Statement

Part 1: main theme and concept
How much waste do we produce daily? Waste seems to be an inseparable part of our daily basis. In 2018 the world generates 2.01 billion tons of waste. In India, one person generates 0.57 kilograms of trash per day, while in South Korea produces 1 kilogram of trash per capita per day. These huge amounts of trash dumped create piles of trash mountains in a landfill. About 50% of trash going to landfill while 26% is recyclable and 20% are compostable or used for energy production. 40% of landfill is filling with plastic packaging, bottle, container etc.

 

The landfill has become a solution for today nations dealing with the waste problem. In the midst of dystopia we endure, a minority of families has no choice but to cope with the existing situation. For some families, they have to earn their living from it. Near the centre of Delhi the capital of India, the Ghazipur village situated near the 17-story high mountain of trash as tall as the Taj Mahal. The Ghazipur dump polluted the air and toxicate the water in a wide radius. The Ghazipur villagers who live next to the dump has witnessed the rapid accumulation of trash, average 4,000 tons to 10000 tons daily.


Part 2: Design Development
“The dump killed my son,” she said. (reported from the New York Times on June 10, 2018)

 

A mother owes a house small in the informal settlement in the Ghazipur village near the Ghazipur landfill. She lost her sons, who were ragpickers from the site, make their living by selling what they found to the informal recycling industry. The Shelter act as a memorial of a mom who lost their sons at the landfill. The passage inside is full of light and shadow made from the plastic bottles as a symbol of our waste consumption. The design aims to illustrate the living conditions of the minority of the Ghazipur villagers which then using it as a didactic model to raise the awareness of people of their daily consumption and waste generation.
 

The exterior of the design came from the action of piling up trash at the landfill. The intention is to allow one to experience the feeling of being under the landfill. The passage space is carved out, which would enable one person at a time to walk, crawl and sit, isolating in the area where light and shadow would calm a person mind.


Part 3: Material and Method of Installation
The design uses the gird of 90 cm, the design is divided into three sections joining together to create a shelter. Overall the building is 5.4 m by 2,7 m with a height point at 5 m. The main structure of the shelter is a painted white wooden frame of 6 x 6 cm. The facade elements composed of three different types of plastic bottles from soild, semi-transparent to clear. The bottom part of the shelter is more soild and gradually becomes more transparent in the top part to allow light to enter and rendering the dark space. They are connected with steel wire cable in modules which will be installed easier on each surface of the design.